Kahvaltı neden önemli?!

Sabah kahvaltısı öğünler içerisinde en önemli olanıdır. Güne hem daha iyi başlamak hem de günün daha iyi geçmesini sağlamak için sabah kahvaltısı mutlaka yenilmelidir. Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında çok uzun bir süre aç kalırız. Bu sürede vücudumuz çalışmaya devam ettiği için besinlerin tümünü kullanır ve yeterli enerjisi kalmaz. Kan şekeri düşer.  Dikkatte azalma, baş ağrısı ve yorgunluk hissi artar. Bu durum özellikle çocuklarda okul başarısının düşmesine neden olur. Aynı zamanda vücudumuzdaki depoların azalmasına bağlı olarak hastalıklara karşı direnç azalır. Metabolizma hızı azaldığı için kilo almaya yatkınlık artar.
Kahvaltını içeriği de önemlidir. Mutlaka protein içeren süt, peynir, yumurta gibi gıdalar bulundurulmalıdır. Düşük protein içeren bir kahvaltının ardından bir süre sonra kan şekeri düşebilmekte ve tekrar aynı sorunlar yaşanabilmektedir. Kahvaltıda yine meyve veya domates, salatalık gibi sebzelerin tüketilmesi hem posa açısından beslenmeyi desteklemekte böylece bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olunmakta hem de emilimi yavaşlatarak kan şekerinin hızlı düşüşü engellenmektedir. Böylece kahvaltı sonrası dikkat ve algılama sorunu olmayacaktır. Ayrıca bu gıdalar   kahvaltının C vitamini değerini  arttırarak enfeksiyonlara karşı direnç oluşturulmasına yardımcı olacaklardır. C vitamininin varlığı demirin emilmesine yardımcı olacak ve kansızlığın önlenmesine katkıda bulunacaktır.  Güne sağlıklı, dinç, aktif olarak başlaması ve okul başarısının artması  için çocuklarımızın kahvaltı etmesini sağlamalı ve biz de kahvaltı ederek onlara örnek olmalıyız. Çocukların beslenme eğitimi her zaman aile ile başlar. Aile güne kahvaltı ederek başlıyorsa çocukta bu örneği alacak ve onun iyi bir alışkanlığı olacaktır. Kahvaltıda çocuğa içecek olarak süt vermek doğrudur. Ancak süt içmek istemiyorsa onun yerine çay verilmemelidir. Çünkü çay demirin emilmesini engeller ve kansızlık nedeni olabilir. Onun yerine meyve suları alabilir. Ancak kalsiyum kaynağı olarak peynir mutlaka unutulmamalıdır.
Arada sırada reçel, bal, pekmez,tahin  ya da süt ile birlikte kahvaltılık tahıl ürünlerine de yer verilebilir. Sadece bu
gıdalar çocukta aşırı bir kilo artışı gözleniyorsa dikkatlice kullanılmalıdır. Sucuk, salam gibi şarküteri ürünlerine kanser yapıcı maddeler içerdikleri için mümkün olduğu kadar az yer vermekte fayda vardır.
Share on Google Plus

About Alican

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum :

Yorum Gönder