FELSEFE NİÇİN YAPILIR VE NEDEN GEREKLİDİR?


DÜŞÜNÜYORUM ÖYLEYSE VARIM! - DESCARTES

Felsefe Niçin Gereklidir?

Bir insan etkinliği olarak felsefe, insan için bir ihtiyaçtır. Soru sormadan, merak etmeden, düşünmeden yaşayamayan insan, felsefeye her zaman ihtiyaç duyacaktır.
Felsefe, insana her şeyden önce disiplinli düşünmeyi öğretir. Çevresinde olan bitenlere eleştirel gözle bakabilmeyi öğretir. Bunun yanında, neyin, nasıl, niçin değerlendirilebileceği konusunda sistemli çalışma ve araştırma yapma yollarını da gösterebilir.
Felsefe insana düşünmeyi öğreten bir sanattır. İnsanı insan yapan ve onu diğer varlıklardan ayıran en önemli özelliği düşünebilmesidir. insanın diğer varlıklara göre değerini artıran düşünebilmesi ve düşündüğünü diğer insanlara çeşitli şekillerde aktarabilmesidir. Düşünme özelliği insana, diğer varlıklardan farklı olarak sürekli kendini yenileme, geliştirme ve diğer varlıklardan üstün olma gücünü sağlamıştır. İnsan bu güç sayesinde medeniyetler kurmuş, bilimsel buluşlar ve icatlar yapmış, evreni tanıma ve anlama çabası içerisine girmiştir. Evreni anlama ve yorumlama çabası ancak felsefeyle olanaklıdır. Bu yönüyle felsefi inceleme, fikirler dünyasına bir çağrıdır.

Felsefe Niçin Yapılır?

Felsefe, "düşünme üzerine düşünmedir" diye tanımlanabilir. Düşünme, insanın doğasında vardır. Felsefe, insan aklını veya diğer düşünme yetilerini kullanarak var olanı kavramaya ve açıklamaya çalışır. Felsefe bu açıklama çabasını var olanlara soru sorup cevaplamaya çalışarak giderir. Soru sormak ise merakla başlar. İnsan kendisi, çevresi ve yaşadığı hakkında merak duymaya başladığında soruyla başlar:

- Ben kimim?
- Dünya nedir, neden vardır?
- Varlık nedir, nasıl oluşmuştur?
- Evren sonlu mu?, sonsuz mu?

felsefeyi başlatan bu sorulardır. Sıradan anlamakla yetinmeyen insan, zihinsel sorgulamaya başlayarak felsefe yapmaya başlar. Sokrates'in söylediği gibi, "Sorgulanmamış, yaşam yaşanmaya değmez."
Bireyin iç dünyasında oluşan, çelişkili ve sorunlu durumları, karışıklığı, bulanıklığı, kavranılmayan durum felsefi düşünce ile meydan okuyarak ve karşı çıkarak ortadan kaldırmak ister. insanoğlu sadece ekonomik güvence sağlamak peşinde değildir. O, evrenin yapı ve düzenini, yaşamın değer ve amacını, madde ve ruh ilişkisini, bilgilerimizin güvenirlik derecesini, iyi, güzel ve doğrunun niteliklerini bilmek ister. felsefe, bu isteği karşılama çabasındadır. Felsefe, insanı insan yapan ve onu bir hiç olmaktan kurtaran araştırma, anlamlandırma, yorumlama ve değerlendirme etkinliğidir.
felsefe bir düşünme etkinliği olarak bilgelik veya bilgi peşinde koşmaktır. Kültürümüze yerleşmiş olan felsefe işe yaramaz" düşüncesi felsefenin maddi kazanç sağlamada pek katkısı olmadığını ifade eder. Bir annenin çocuğu için veya bir insanın vatanı için kendi hayatından bazı şeyleri veya hayatını feda etmesinin arkasında maddi bir kazanç aramak boşunadır. Felsefe çoğu zaman insana maddi bir kazanç sağlamaz; ancak insana düşünme çeşitliliği verir. Felsefe, ruh güzelliği sağlar, mutluluğu amaçlar, Kısaca yaşama sanatını öğretir.

*Daha mutlu, umutlu, çağcıl, barış içinde bir dünya için felsefe

*Kul insandan birey insana evrensel insana geçiş için felsefe

*Evrensel dilin sevgi ve müzik olduğu savaşların sömürülerin olmadığı bir dünya için felsefe

*İnsan için insanca olan için felsefe

*Bilimin bilimsel sonuçların değerlendirilmesi yorumlanması işinde felsefeye gereksinim vardır. 

*Teknolojinin hızla geliştiği toplumlarda insan ilişkileri de değişmekte buna bağlı olarak sosyal değerlerde değişmektedir. Bu durumda değer felsefesine ihtiyaç vardır. İyi – kötü kavramlarının içi ancak etik ile doldurulabilir. 


*En iyi toplum yönetim biçimi için siyaset felsefesine gereksinim var ütopya felsefenin işidir. 

*Güzel ve Çirkinin sorgulanması insanın yüceliği olan sanat için felsefeye gereksinim vardır.
Share on Google Plus

About Alican

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum :

Yorum Gönder